До Министерството на труда и социалната политика (МТПС) е подаден сигнал непълнолетно дете

...
До Министерството на труда и социалната политика (МТПС) е подаден сигнал непълнолетно дете
Коментари Харесай

Заради съмнения за тормоз от родителите: Настаниха момче при баба му

До Министерството на труда и обществената политика (МТПС) е подаден сигнал непълнолетно дете в риск. Сигналът е подаден от бабата по майчина линия на детето, което не e живеело непрекъснато в страната с родителите. 

Системата за протекция на детето посредством дирекциите " Социално подкрепяне " е мобилизирала всички вероятни средства и ограничения за да отговори на потребностите и ползите на детето, като в същото време се оказва поддръжка и на неговото семейство, тъй като " главен принцип е да се обезпечи сигурна фамилна среда ", се показва в позиция на МТПС.

Предприети са дейности по Закона за протекция на детето и подзаконовата нормативна уредба към него, като е спазена поредността на избраните ограничения за протекция и в началото са подхванати ограничения за протекция в фамилна среда. Впоследствие казусът е претърпял развиване, като са налице и данни за упражнено принуждение над детето ", прецизират от ведомството.

" В хода на оценката на сигналите вършат усещане напрегнатите връзки сред родителите на детето и членовете на разширеното семейство ", се споделя още в мнението на общественото министерство.

По данни на Агенцията за обществено подкрепяне до юни 2022 година малолетното дете и родителите са живели в България в разнообразни обитаеми места. След това, поради трудовата ангажираност на родителите, са отпътували в чужбина. Честата промяна на местоживеенето на родителите е асъдействало за повишение на тревогата у детето и то е изразило предпочитание да бъде изпратено при баба му и останалите родственици в България за коледните и новогодишни празници, се показва в мнението.

Сезирана е била и Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), откъдето дават инструкции към съответната дирекция. Проучени са и събитията по отношение на принуждение, упражнено на територията на учебно заведение в София, в което детето е било записано в дневна форма на образование. 

По мотив зародилата обстановка с детето на летище София на 21 януари 2024 година, когато детето и родителите на обяд са отишли на аерогарата за пътешестване за Мадрид, от страна на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) е показана информация, че детето е споделило, че още на аерогарата се е разплакало и е помолило личния състав на летището да извикат полиция. Разпитан е от икономическа полиция и е изпратен екип от " Мобилна работа с деца в риск ", споделят от МТПС.

" След това, още веднъж по искане на самото дете, е подхваната мярка за протекция " полицейска протекция " и то е настанено в Дом за краткотрайно настаняване на малолетни и малолетни (ДВНМН) към Министерство на вътрешните работи за период от 48 часа. В извършения диалог детето е декларирало, че не желае да напусне територията на България и би желало да бъде настанено в фамилията родственици или близки или в обществена услуга за резидентна грижа ", изясняват още от министерството.

" По данни на шефа на РДСП – София-град, родителите на детето са посетили Държавно стопанско предприятие – Сердика и Държавно стопанско предприятие – Лозенец и са подали заявление, че не желаят синът им да контактува с бабата Росица Кирилова и с лелите си Албена Тодорова и Елена Кирилова. Поради декларираното документално предпочитание на детето по отношение на настаняването му в фамилията на баба му по майчина линия Росица Кирилова и изтичащата мярка " полицейска протекция ", на 23 януари 2024 година способената Държавно стопанско предприятие - Сердика издаде заповед за настаняване на детето в фамилията на бабата по майчина линия, Росица Кирилова ", разясняват от МТСП.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР